Witam
Chciałbym się na wstępie przywitać z wszystkimi obecnymi aktywnymi użytkownikami forum.
Jestem właścicielem Kangoo 1,5dci 82km od nowości (2004r) i chętnie podzielę się informacją co od tamtego czasu przerabiałem

:
Wymiany elementów z grupy podstawowych, zużywanych podczas codziennej eksploatacji samochodu jak: opony, tarcze, klocki, filtry, łożyska, rozrząd, świece oraz drążki kierownicze czy sworznie itp. nie wymienię, bo praktycznie w każdym samochodzie z przebiegiem 150tyś (użytkowanym na polskich drogach - uwaga dotyczy dwóch ostatnich) są to elementy napraw bieżących. A więc zaczynamy:
Informacje o przebiegu są orientacyjne i zaokrąglane do równych wartości
10 000 przebiegu - początek problemów ze spadkiem mocy (po 3 wizycie w przeciągu kilku tyś km i przeprogramowaniu wtryskiwaczy problem zniknął)
33 000 przebiegu - 4 wtryskiwacze (koszt ASO - gwarancja)
33 200 przebiegu - 4 wtryskiwacze + kompleksowe czyszczenie układu zasilania (na moj koszt ze wzgledu jak to twierdziło ASO - złą jakość paliwa w baku)
33 217 przebiegu - 4 wtryskiwacze i pompa paliwa (na koszt ASO, bo opiłki metalu z pompy zajechaly wtryskiwacze

) - nie będę tutaj dodawał moich komentarzy, ale każdy chyba dojdzie do pewnych oczywistych wniosków.
35 000 przebiegu - przy dużym obciążeniu (powyżej 100km/h i pełnym przyspieszaniu, po kilku sekundach pojawiała się dyskoteka kontrolek (silnik, STOP, świece) - przyczyną były błędy mechaników ASO przy wymianie wtryskiwaczy miesiąc wcześniej (3 cylinder)
45 000 przebiegu - problemy z bocznymi drzwiami jak się okazało standardowe :p
38 000 przebiegu - przez kilka dni nie palil jeden cylinder, ale w drodze do serwisu problem ustąpił
48 000 przebiegu - pierwsze problemy z pompą wspomagania, czasem się nie załączała
55 000 przebiegu - problemy z fabrycznym radiem, zakupione nowe
61 000 przebiegu - alternator do regeneracji
67 000 przebiegu - 2 wiązki podgrzewania tylnej szyby przestały działać (jak by nie patrzeć te na samym środku

)
76 000 przebiegu - pierwsze problemy z powłoką lakierniczą
71 000 przebiegu - problem z przełącznikiem elektrycznych szyb (prawa strona)
91 000 przebiegu - samoczynne zapalanie sie swiatła w kabinie (powód zamek tylnej klapy)
99 000 przebiegu - co jakiś nieregularny czas zapala się kontrolka poduszki i po jakimś czasie gaśnie
105 000 przebiegu - powrót problemu bocznych drzwi j/w
130 000 przebiegu - paskudne problemy z powłoką lakierniczą (z tylnej klapy odpadają kawałki lakieru.....)
139 000 przebiegu - padł wtryskiwacz na 3 cylindrze
148 000 przebiegu - odzywa się łożysko oporowe sprzęgła - ze względu na koszty robocizny pada decyzja o wymianie kompletnego sprzęgła
148 300 przebiegu - pompa wspomagania albo nie działa (wtedy dodatkowo utrudnia kręcenie przez olbrzymie opory) albo działa wydając głośne ostatnie życzenie "wymien mnie jak najszybciej"

)
0 - 150 000 przebiegu - Podczas eksploatacji co jakiś czas pojawiąją się problemy natury elektrycznej (radio, oświetlenie, instalacje elektryczne)
Gdybym powyższy spis zagęścił bieżącymi naprawami wymienionymi na wstępie, wątpię czy znalazłoby się 5000km z rzędu które przejechałem bez jakiejś ingerencji :>. Jednak sympatia jaką darzę Kangoo już kilka razy odwiodła mnie od sprzedaży tego samochodu... Jeszcze gdyby serwisowanie go było tańsze + więcej zamienników części, nie zwróciłbym uwagi na problemy związane z eksploatacją tego samochodu

Pozdrawiam serdecznie
Borntobe