ETKA do renault??

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

ETKA do renault??

Postprzez kangooroo piątek, 31 grudnia 2004, 02:45

Witam ma ktos moze dostep albo wie jak zdobyc odpowiednik ETKI do Renowki?? Epc i Tis
Konkretnie szukam sposobu jak mojego Kangoo 1.6l otworzyc na domniemane 109kM a jeszcze lepiej na 115kM jak maja inne modele Renowek z tym silnikiem:) Zwlaszcza ze np Scenic w miescie z mocniejszym silnikiem powinien spalac dokladnie to samo co Kangoo wiec czasem warto by bylo

Kangoo 1.6l 16v 2004
Jarek
kangooroo
Kangoojunior
Kangoojunior

ETKA do renault??

Postprzez kangooroo piątek, 31 grudnia 2004, 14:50

RENAULT EPC + TIS + WD /2003.04/
5 CD - katalog czesci, naprawa, schematy,
Wlasnie rozmawiam z jakimis ludkami w sprawie tego oprogramowania ale chca okolo 250zl jest to ciut duzo, a moze znajdzie sie u nas paru chetnych i kupic to wspolnie??albo ma ktos lepsze oferty
??
Jarek
kangooroo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez broda piątek, 31 grudnia 2004, 19:47

Panowie

Co to jest ETKA proszę mnie uświadomić. Czy chodzi o podwyższenie koni mechanicznych?
BRODA /Paweł/KANGOO Expression 1.6 16V 95 KM Automatic (morski niebieski metalik)GG: 3441491
broda
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez _ONE_ sobota, 1 stycznia 2005, 21:09

Dialogys bo o nim mowa zapewnia m.in.:

- b. łatwe wyszukiwanie części z cenami
- aktualne noty techniczne
- podręcznik napraw
- dokładne chrakterystyki, opisy i tabele

Z programu można oczywiście dowiedzieć się dlaczego np. silnik 1.6 jest inny od 1.6, ale także jak wymienić olej, czy wyprostować nadwozie na ramie, albo co fabryka popsuła w nowych autach lub ile czasu potrzeba na demontaż głowicy itd...

W głównym menu podajesz maksymalnie dużo danych o swoim aucie (nr ser., vin, itp) i po chwili masz dostęp do wszystkich informacji o Twoim aucie. Niestety niektóre informacje bywają nieaktualne.

Program jest co jakiś czas aktualizowany. Z tego co widziałem w serwisach renault używali tylko wersji pod Maca i taka wersja (z początku 2000r.) jest do wygrzebania na sieci wraz z Bazyliszkiem (emulatorem Maca). Program nie umożliwia podłączenia się do ECU. Widziałem też wersję pod Windę, ale tylko po angielsku. Podręcznik naprawy, który jest w naszej torbie wyssałem właśnie z dialogysa pod Maca.
Nie wiem czy istnieją inne programy, ale w renault używają właśnie tego.

Życzenia on
Oby w Nowym Roku było jak najmniej zerwanych pasków, pękniętych uszczelek, pogiętych blach itp a przede wszystkim oby wszyscy byli zdrowi i zadowoleni :!: Życzenia off :D :D :D
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Rafal niedziela, 2 stycznia 2005, 01:37

eeee...
jeszcze raz! na spokojnie. _one_ o co chodzi???
Albo powiem tak, mam windowsa i marzy ,i sie jakis ciekawy program z takimi info o jakch piszesz. Czy to wlasnie mozna znalezc w sieci, czy moze jak pisze przedmowca trzeba dac 250??? (10 razy po 25 pln)
I jeszcze jedno pytanko, czy jest istnieje taki program zeby podlaczyc sie do komputera w aucie ( i skad wziasc taki kabel)
Napisz pare slow o co chodzi bo w tej materi jestem zielony a bardzo mnie to interesuje.
PS. A gdzie mozna przeidykowac kangoorowy silnik???
i ile kosztuje badanie na hamowni???
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez _ONE_ niedziela, 2 stycznia 2005, 14:48

Dobra, zacznę od początku...

Od zarania dziejów kangur był najlepszym przyjacielem człowieka :D
I wtedy właśnie powstał Dialogys, który modyfikowany trwa do dzisiaj...
Program działa pod MacOSem i pracuje w naszym ojczystym języku. Większość z nas ma niestety blaszaki :? Jeżeli chcemy używać tej wersji to musimy uruchomić Dialogysa pod emulatorem Maca. Tym programem jest np. Bazyliszek (BasiliskII). O ile dobrze pamiętam to zapewnia emulację max. do procesora 68040 :( Ale do prostych prac wystarcza. Jeżeli mamy już emul(g)ator to potrzebujemy odpowiedniej partycji z obrazem zainstalowanego MacOSa... to będzie taki wirtualny dysk twardy Maca. Na tym dysku instalujemy Dialogysa i używamy... uruchamiając z windowsa jabola na naszym kompie. Na sieci jest już gotowy pakiet Bazyliszka ze wstępnie zainstalowanym polskim Dialogysem i oczywiście osem. Do tego potrzebujemy jeszcze płyt z danymi Dialogysa i... to wszystko jest!

Angielska wersja Dialogysa o której wspominałem wcześniej jest napisana specjalnie pod windę (nie potrzebuje emulatora)... jeżeli jesteś mocny w technicznym angielskim to warto wybrać właśnie tę wersję.

Niestety obie wersje, które spotkałem są dosyć stare i do nowych modeli opisu nie znajdziesz. Może Ci goście mają aktualną wersję lub jakąś konkurencyjną produkcję...
Do podłączenia do ECU potrzebujesz walizki (komputera) z odp. interfejsem i oprogramowaniem.
Walizka (oryginalna) kosztuje kilka tyś. w 2 obiegu. Można kupić komputery diagnostyczne innych firm, ale też kosztują dużo.
Nie znalazłem na sieci schematu kabla...

Badanie na hamowni nie powinno kosztować więcej niż 300zł
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez kangooroo poniedziałek, 3 stycznia 2005, 18:21

Witam ja jeszcze raz na temat "ETKA"
EPC - Electronic Parts Katalog /KATALOG CZESCI/
Zawiera rysunki i opisy wraz z numerami fabrycznymi wszystkich czesci
ETK - Electronic Teile Katalog /KATALOG CZESCI/
Zawiera rysunki i opisy wraz z numerami fabrycznymi wszystkich czesci
TIS - Technical Information System /SERWISOWY/
Informacje i dane techniczne, wykrywanie usterek, narzedzia, procedury naprawcze, problematyka, mechanika i inne
WD - Wiring Diagrams /SCHEMATY ELEKTRYCZNE/
I do naszych zwierzaczkow namierzylem taki oto zestawik
RENAULT EPC + TIS + WD /2003.04/
5 CD - katalog czesci, naprawa, schematy
,
Jest tez tansza mozliwosc ale niestety tam jest katalog chyba na jednej plytce i wersja z 2002.04 a mnie to slabo ratuje:( wiec jakby sie pare osob znalazlo moze by sie udalo ta nowsza w przyzwoitej cenie dopasc
:)

Jarek 1.6 16v
gg1361811
Jarek
kangooroo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez _ONE_ poniedziałek, 3 stycznia 2005, 19:45

kangooroo: proponuję spytać o jakim programie (dokładna nazwa! i ew. wersja) jest mowa. Jeżeli już będziesz znał nazwę programu i będzie inna niż Dialogys to proponuję zapuścić muła i poszukać tego na sieci... dzisiaj szukałem nowszego dialogysa i nie było :cry:
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Dialogys - wariant wschodni

Postprzez Rafal_B poniedziałek, 3 stycznia 2005, 21:51

Co można znaleźć tu: http://dialogys.earl.spb.ru/ ? Może ktoś zechce przetestować? Język znam o tyle o ile, ale za kiepski jestem z IT. Instrukcję uruchomienia z http://dialogys.earl.spb.ru/RenaultFAQ_RU.html przetłumaczyłbym tak:

"Standardowa kolejność instalacji jest taka:
1. JBuilder 3.5 ten co na płycie (po to aby była Java)
2. QTime 5.0 Pro z sieci z podtrzymaniem QTime for Java.
Przy instalacji należy ręcznie włączyć podtrzymanie (uruchomić) Javy, inaczej nie zadziała
3. sam Dialogys.
WAŻNE! Jeśli macie Pentium 4 dla poprawnej pracy należy uruchomić plik
symcjit.dll z JRE. Ścieżka do pliku może być taka C:\JBuilder3.5\jdk1.2.2\jre\bin\symcjit.dll
Niestandardowe warianty:
1) Zamiast punktu 1. można samodzielnie pobrać Java Runtime Environment (JRE) wersja 1.2.2 ze strony java.sun.com i zainstalować. Znane są przypadki poprawnej pracy z JRE 1.3.1. (polecam instalację automatyczną - przerabiałem przed zainstalowaniem OpenOffice - przyp. mój).
Sprawdźcie, czy po instalacji JRE i QuickTime w systemowej zmiennej CLASSPATH zaktualizowano ścieżkę do biblioteki QTJava.zip.
2) Znane są przypadki poprawnej pracy z QuickTime 6 z podtrzymaniem (uruchomieniem) QTime for Java.
Podtrzymanie (uruchomienie) Java można także włączyć ręcznie przy instalacji."

Jak ktoś, coś z tego wykrzesze, niech da znać!

Pozdrawiam.
Rafał B.
Grand Scenic 1.9 dCi '04 (F) srebrny metalik
Twingo Liberty Easy '98 (D) turkusowy
Obrazek
Rafal_B
Kangoogaduła
Kangoogaduła

A ja chce....

Postprzez kangooroo poniedziałek, 3 stycznia 2005, 22:15

A ja chcialbym sie glownie dowiedziec czemu nasz silnik 1.6 16v jest okrojony na 95kM ojjj.. chyba musze sobie przypomniec jezyk naszych sasiadow:)

Jarek 1.6 16V
Jarek
kangooroo
Kangoojunior
Kangoojunior

Następna strona

Powrót do Pytam