dziwne buczenie i brak pomyslu co to

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: dziwne buczenie i brak pomyslu co to

Postprzez MaciekR4 wtorek, 2 listopada 2010, 21:50

Lucass napisał(a):
nelly napisał(a): bo to nie problem i sie to naprawi :
Bedzie pan zadowoloooony... :twisted:

- ...pana żona też będzie zadowolona :)
- Panie, ale ja nie mam żony!
- Spokojnie...nie widział pan mojej...

no nie mogłem się powstrzymać ;)

nelly - przebieg nie świadczy o stanie auta...moje Kangoo ma od dzisiaj na liczniku 230kkm (ile na prawdę tego nie wiem, bo kierownica wytarta zdrowo jest)...a inne auto ma ponad 1,5mln km i 12 latek i się trzyma lepiej niż takie samo ojcowe 6-cio letnie z niecałą połową tego przebiegu
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez nelly poniedziałek, 22 listopada 2010, 16:53

Witam,

ciag dalszy problemu z kangoo.

Sluchajcie , pytanie dla znawcow jak polaczyc te cholerne buczenie ze sciaganiem auta raz w lewo raz w prawo.
Zawieszenie nie ma lozow - wszystko bylo sprawdzone u diagnostyka. Opony nowe (kupilem w maju).Przeczytalem ze takie jaja sie robia od uszkodzonego mechanizmu roznicowego (http://autokacik.pl/showthreaded.php?Ca ... 4725&page=) Te buczenie tez dochodzi jak by z okolicy skrzyni biegow a tam tez jest machanizm roznicowy. Centalnie sobie jade i czuje na kierownicy ze auto chce sobie jechac np: w prawo po kilku km zaczyna ciagnac w lewo!! Normalnie kangor przestal mnie chyba kochac... ale ja go jeszcze nie !

pozdro

[quote][/quote]
nelly
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez MiGo wtorek, 23 listopada 2010, 15:02

nelly napisał(a):Zawieszenie nie ma lozow - wszystko bylo sprawdzone u diagnostyka. Opony nowe (kupilem w maju).Przeczytalem ze takie jaja sie robia od uszkodzonego mechanizmu roznicowego (http://autokacik.pl/showthreaded.php?Ca ... 4725&page=) Te buczenie tez dochodzi jak by z okolicy skrzyni biegow a tam tez jest machanizm roznicowy. Centalnie sobie jade i czuje na kierownicy ze auto chce sobie jechac np: w prawo po kilku km zaczyna ciagnac w lewo!!

1. Zbieżność kół przednich sprawdzona? Jaki masz profil opony? Na niskim profilu koleiny potrafią wyrwać koło kierownicy z rąk.
2a. Łożyska w piastach: kręciłeś kołem w powietrzu? (jest kilka sposobów)
2b. sprawdzałeś stan krzyżaków? (np. energiczne szarpanie za półoś, jazda w koło po placu)
3. Seicento to kiepski wyznacznik (link z autokącika), bo jeździsz Kangurem :)
4. Bez rozkręcania nie zgadniesz czy różnicowy, czy krzyżak, czy łożysko w piaście, czy nawet zgięta półoś (w CC tak miałem). W Lanosie tez mi buczało, mechanicy chcieli patroszyć skrzynię, a to tylko łożysko w kole/piaście.

Michał
jest:
P 206
Było:
Kangur Klekot 1.9 bez dopingu
Fiat Bravo II 1.4 16V
MiGo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez mariusz1 wtorek, 14 grudnia 2010, 20:00

A ja u siebie też to zauważyłem raczej z prawej strony, zwłaszcza na nierównościach dźwięki podobne do bombowca jak pisał poprzednik z II wojny świat.
torbacz 1,5 dci 84kuce/2006, z grodu Kraka, Elektro Serwis-Usługi
mariusz1
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez MiGo środa, 15 grudnia 2010, 15:04

mariusz1 napisał(a):A ja u siebie też to zauważyłem raczej z prawej strony, zwłaszcza na nierównościach dźwięki podobne do bombowca jak pisał poprzednik z II wojny świat.

Cześć,
przy okazji wymiany kół na zimowe pokręciłem sobie ośkami. Gdzieś mi coś chroboci, tak samo na dwóch osiach, tylko nie mam punktu odniesienia (czy to normalne). Poza tym po założeniu zimowego zestawu jezdnego (R14->R13, 165/65 czy coś podobnego) wrócił komfort jazdy i jakby mniej mi buczy niż na letnim. Za to teraz wszystko zagłusza silnik pompy wspomagania (dogorywają szczotki/łożysko) i mam problem z głowy 8-)

Pozdrawiam

Michał
jest:
P 206
Było:
Kangur Klekot 1.9 bez dopingu
Fiat Bravo II 1.4 16V
MiGo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass środa, 15 grudnia 2010, 19:01

Przednie kola obracają się z półośkami, więc i elementami skrzyni. Czyli "chrobotanie" jest normalne o ile nie ma dodatkowych atrakcji w postaci bicia, przyhamowywania itp.
Tylne powinny zachowywać się cicho. Coś tam może lekko ocierać w bębnie choć w zasadzie ;) nie powinno.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Poprzednia strona

Powrót do Pytam