dci drgania kangurka po wymianie sprzęgła

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

dci drgania kangurka po wymianie sprzęgła

Postprzez DARCIO2005 środa, 22 grudnia 2010, 01:04

Drodzy forumowicze przeszukałem posty i nic nieznalazłem na forum o drganiach po wymianie sprzęgła, prosze opodpowieć w tej sprawie, Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Zwracam sie z prośbą, po wymianie sprzegła auto podczas przyśpieszania wpada w wibracje [ czuć że przud auta wibruje na boki gdy jade szybcie to sie nasila] gdy wcisne sprzęgło nieczuć wibracji . Proszę o podpowiedz w tej sprawie

Ortografia!!! /MOD
DARCIO2005
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: dci drgania kangurka po wymianie sprzęgła

Postprzez michalxtreme środa, 22 grudnia 2010, 09:27

No kolego jak dla mnie to powodów drgań przodu może być tysiąc. Począwszy od walniętej którejś z poduszek aż po źle wyważone koła. Może byc walnięte przeniesienie napędu, łożyska. Wiele możliwości. Żeby Ci ktokolwiek pomógł musisz podać więcej objawów.
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme
Kangoexpert(em się nie czuję!)

Postprzez DARCIO2005 środa, 22 grudnia 2010, 10:20

Przed wymianą sprzęgła było oki, podczas jazdy i przyspieszania mam wrażenie kolebotania przodu samochodu na boki im szybciej jadę to sie wyraźnie i znacząco nasila. Objaw powstaje podczas dodawania gazu i trzymania na danej prędkości, podczas puszczenia pedału gazu czuć ale zmniejsza się, wystarczy wcisnąć sprzęgło i problem znika, krótko mówiąc objaw występuje gdy kangurek jedzie, wrażenie też jest jakby koła miały zrombiste bicie, czy półosie mogo mieć coś z tym wspólnego? A może przeguby zewnętrzne lub wewnętrzne tylko jak je sprawdzić i czy się da same przeguby wymienić czy tylko cale kompletne półosie.

Pisz zgodnie z zasadami polskiej pisowni. Wielka litera na początku zdania jeszcze nikogo nie zabiła. "Pułosie", "przegóby" i "sprzengło" nie mają nic "ztym" "wspulnego". Twoje posty są już nawet raportowane, a to nie wróży Ci długiego i spokojnego stażu na tym forum. Błędy ort. poprawiono. Błędów gramatycznych nikt nie jest w stanie poprawić. Słowo obcojęzyczne podkreślono. Życzę owocnej nauki pisowni. /MOD
Ostatnio edytowano środa, 22 grudnia 2010, 10:30 przez DARCIO2005, łącznie edytowano 1 raz
DARCIO2005
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez michalxtreme środa, 22 grudnia 2010, 10:25

Wiesz nie jestem żadnym mechanikiem ani też nie mam wielkiego pojęcia o tym więc może zaczekajmy na wypowiedzenie się kogoś bardziej kompetentnego. W każdym bądź razie jakoś dziwnie mi to wygląda by od wymiany sprzęgła zaczął drgać cały przód.
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme

Postprzez hulltaj środa, 22 grudnia 2010, 15:32

Wymieniałeś kompletne sprzęgło(tarcza,docisk łożysko oporowe)? Wg. mnie uszkodzony jest docisk tarczy sprzęgłowej.
1,5dci-z salonu wyjechał w styczniu 2005.
hulltaj
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez a-kwiaty środa, 22 grudnia 2010, 15:43

polosie tez moga byc nie dokrecone, krotko mowiac wracaj tam gdzie to robili i niech poprawia.
Obrazek
......... berlingo xtr 1,6 - 2 szt........................... kiedyś były 3 szt Kangoo http://www.a-kwiaty.pl doręczamy kwiaty, Wrocław, Polska, świat...
a-kwiaty
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez istanbul środa, 22 grudnia 2010, 17:24

Dokładnie , sprawdź najpierw czy dokręcili dobrze półosie...
istanbul
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez bogdan02 środa, 22 grudnia 2010, 21:11

Na zespół sprzęgła bym nie stawiał bo przy tych obrotach (obroty wału silnika) to wibracje raczej byłyby słyszalne jako chałas (buczenie) a nie jako wibracje i to to szszcze wyraźnie odczuwalne jako poprzeczne. Coś bardziej w temacie kół lub półosi.
A sprawdz jak kręcą się koła bo mnie kiedyś tak w tolku dokręcili że jedno miało bicie i nieźle telepotało przodem.
Jak jest na postoju, czy przy dodawaniu gazu też telepie ?
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass środa, 22 grudnia 2010, 22:48

A poduszkę (lewą, od kierowcy znaczy) skrzyni dokręcili?
Jak zachowuje się lewarek?
Ale generalnie to jak najszybciej wracaj i reklamuj.

I skorzystaj ze słownika ort. zanim moderatorzy tu wpadną ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez DARCIO2005 czwartek, 23 grudnia 2010, 15:32

W kangoo było wymienione sprzengło na nowe firmy VALEO cały komplet, na postoju dodając gaz nawet do oporu nic sie niedzieje. Autko odprowadziłem do mechanika co dokonał wymiany, gdy sie upora z tym problemem napewno napisze jaka byłaprzyczyna. Pozdrowienia dla wszystkich oraz zdrowych i spokojnych świąt.
Szanowny ''Panie Poprawialski'' jeżeli uraziła cie moja pisownia to z tego powodu jest mi przykro, prosze nieczytać moich postów nikogo nieobrażam ani ty podobne [ do pana wiedzy mam problemy z pisaniem i jestem dyslektykiem]. Uprzejmie prosze mi niewróżyć , bo gdybym chciał iść do wróżki tobym ją znalazł.

Do pana użytkownika: są programy korektorskie, chociażby w przeglądarce. "Regulamin is regulamin" i ja tego nie zmienię. Gdyby nikt nie raportował, to nie czepiałbym się. /MOD
DARCIO2005
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Następna strona

Powrót do Pytam