brzęczenie przy silniku

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: brzęczenie przy silniku

Postprzez aleksandra wtorek, 10 lipca 2012, 23:02

Przeglądając kilka wątków, wybrałam ten ... kilka osób wspominało o tym , że słyszą jakiś szum, metaliczny dźwięk po prawej stronie , raczej w okolicach rozrządu ... raczej po wymianie rozrządu... hmm również miałam wymieniany rozrząd jakieś 2 miesiące temu no i ostatnio zwróciłam uwagę na to , że też słyszę coś czego wcześniej nie słyszałam a mianowicie taki lekki SZUM czy to przy postoju czy w ruchu ... jak włączyłam klimę obieg zamknięty +wentylator wiadomo -to dźwięk był jakby nasilony po wyłączeniu troszkę ciszej (tak mi się wydaje) ... przyłożyłam ucho po prawej stronie w okolicach kierunkowskazu i ewidentnie stamtąd wydobywa się ten "Szum" jednak po przyłożeniu ucha słychać taki lekki metaliczny pogłos jakby koło się obracało, czy pasek był w ruchu hmm z ciekawości przyłożyłam ucho po drugiej stronie -lewej i tam nie ma tego "lekko metalicznego czegoś" ... aż się boję co to znowu może być. wydaje mi się że coś w związku z rozrządem -słychać to w/g mnie jak najbliżej prawej strony ..czy w zależności od rozrządu, rodzaju paska itp mogą występować różne odgłosy bądź nie występować ...
Kangur -srebrny 1.5 dCi ALIZE 2004r.
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass środa, 11 lipca 2012, 08:34

Wzrost natężenia szumu po włączeniu klimy mógłby wskazywać na sprężarkę, czyli np jakieś łożysko, ale to tylko hipoteza.
Różne paski mogą wydawać różne odgłosy.Sam tak miałem przy wieloklinowym, który mi rytmicznie ćwierkał.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez edpawel środa, 11 lipca 2012, 10:34

Witam
u mnie po wymianie paska , napinacza i rolek rozrzadu przy zimnym silniku tez >>> czasami <<< słysze taki mały swist , jalk by pasek delikatnie opcierał o osłone czy cos takiego , ale dałem sobie z tym spokuj , działa juz tak ponad rok.... nic sie z tym niedzieje ,nie wiem czy ten objaw co jest u mnie jest także u was ,ale narazie nic sie poważnego z tym nie nie dzieje.. wyglada na to ze to pasek tak hałasuje... sam niewiem :mrgreen:
skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak :P
Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...
edpawel
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez czarek0402 środa, 11 lipca 2012, 15:59

Witam,
otwórz klapę silnika...ostrożnie popatrz na pracę paska akcesoriów czyli klima,alternator...jak wygląda,pracuje,ma bicie,włącz klimę,wyłącz,co szumi,kiedy narasta...może być sprężarka...ja miałem kiedyś napinacz paska alternatora do wymiany...i ucichło,przestało bić.
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez edpawel środa, 11 lipca 2012, 18:20

klima niedziała , spręzarka jest , z tego co patrzyłem to pasek wytrzyma jeszcze jakis czas , widac delikatne zurzycie , a napinacz niewiem czy piszczy , musze zobaczyć... dzieki za info :D
skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak :P
Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...
edpawel
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia strona

Powrót do Pytam