Witam!
Od okresu zimowego miałem dziwne wrażenie, że pompa wspomagania się kończy i z biegiem czasu co raz bardziej byłem tego pewny. Dzisiaj pompa na starcie wydaje przez 5 sekund głośny pisk, a potem cały czas ją słychać, przy skręcaniu jakby się wyciszyła. Domyślam się, że jej koniec jej bliski, a dalsze użytkowanie tylko pogarsza jej jako taki stan, no i tutaj kilka pytań:
1) Czy warto tą pompkę regenerować samemu? - oczywiście w miarę możliwości: tj. wymiana łożyska/łożysk?, szczotek, przezwojenie w zakładzie wirnika
2) Jeśli tak: to czy ktoś zna oznaczenia lub rozmiary w/w elementów? Jak już rozbierać to zmienić wszystko
3) Czy da się wyłączyć, np. bezpiecznikiem pompę?, tak żeby jej nie uszkodzić, bo niestety mam czas dopiero w okolicach soboty
4) Czy możliwe jest, że pompa pobiera znaczną ilość prądu? / Gdzieś ostatnio mi go dużo "umyka" i aku dzisiaj był nieco rozładowany
Wiem, że było kilka postów na temat pompy, ale najbardziej interesuje mnie specyfikacja elementów do wymiany w pompie.
Pompa do modelu KC07 / 1.5 dCi.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!