kontrolka świec, utrata mocy, odgłosy turbiny

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

kontrolka świec, utrata mocy, odgłosy turbiny

Postprzez mirek182 poniedziałek, 14 lipca 2014, 19:09

Witam, po kilkumiesięcznej przerwie w usterkach kangur znowu robi focha. Co się dzieje:

- zaświeciła się kontrolka świec żarowych - zaobserwowałem, że po odjęciu gazu gasła, a na dodanie gazu zaczęła znów świecić
- samochód stracił moc
- słychać odgłos turbiny już tak od około 1,5 tys obrotów i ton odgłosu potrafi się zmienić na stałych obrotach (nie brzmi to najładniej)- na początku myślałem, że może jakiś wąż puścił i to dlatego ją słychać i spadek mocy też tym spowodowany - jednak sprawdzone i wszystko raczej na pewno szczelne
- samochód pali bez problemu, słabo wkręca się w obroty

Dzisiaj wjechałem do garażu i pierwsze co zrobiłem

1. Wyjąłem wtyczkę pedału gazu i przeczyściłem styki WD 40 - reset kompa przez ściągnięcie klemy na kilka minut i efekt taki, że kontrolka się nie świeci ale samochód dalej bez mocy o odgłosu turba tak samo jak wcześniej
2. Rozebrałem dolot do turba i węże w środku zaolejone raczej standardowo, ale dodatkowo w oleju nie spodobały mi się jakieś drobinki, piasku ? nie mam pojęcia skąd to się tam wzięło - w każdym razie łapiąc za wałek turba od strony dolotu czuć luz góra-dół
3. Egr po rozebraniu troszkę blokował, wyczyściłem i chodzi płynnie

Generalnie ta kontrolka świec daje mi do myślenia, myślałem że może jakieś czujniki, może zawór EGR - chociaż tutaj jeszcze nie złożone i nie sprawdzałem czy po moich zabiegach czyszczenia coś pomogło. Generalnie obsawiałbym turbo ze względu na ten luz i odgłos turbiny, jest jakaś inna możliwość ? tzn nie działający jakiś zaworek albo coś w ten deseń ?

Proszę o rady, sugestie bo w ciemno wydawanie kasy na turbinę nie bardzo mi się uśmiecha.

Pozdro
mirek182
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: kontrolka świec, utrata mocy, odgłosy turbiny

Postprzez Lucass wtorek, 15 lipca 2014, 08:41

Trzeba by na początek sprawdzić ciśnienie doładowania.
Ale ten brak mocy przy jednoczesnej zmianie odgłosu nie wróży dla turbiny dobrze.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez branio wtorek, 15 lipca 2014, 09:29

mirek182 napisał(a): od strony dolotu czuć luz góra-dół
do regeneracji, nowe chra 540
mirek182 napisał(a): jakieś drobinki, piasku ?
dolot dokładnie wyczyścić
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez mirek182 środa, 16 lipca 2014, 19:12

Dzisiaj byłem na kompie i okazało się że turbina wraz z wzrostem obrotów pompuje coraz mniej - więc zatarta. Rozebrałem wszystko, EGR okazał się zasyfiony strasznie, więc wyczyściłem wszystko dokładnie, dodatkowo go zablokowałem żeby mieć z nim święty spokój, turbinka na podmianę już czeka, a że było po jej wyjęciu sporo miejsca i dostępu do katalizatora ... to zostały z niego wywalone bebechy :). Jutro wkładanie "nowego" turba, samochód bez katalizatora, z zaślepionym i udrożnionym EGR ... jestem bardzo ciekaw efektów, powinien zyskać na dole obrotów, no ale zobaczymy !

Przy okazji zastanawiam się czy zrobić wymianę oleju - trochę się obawiam o jego kondycję skoro zatarło turbo, czy jakieś opiłki nie dostały się do silnika. No i jeszcze sprawa intercoolera ... pasowałoby go wyczyścić, tylko jak z dostępem do niego - ciężko będzie wyciągnąć ?
mirek182
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass czwartek, 17 lipca 2014, 09:15

Musisz zdjąć przedni zderzak. To nie jest bardzo trudne ani czasochłonne.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez mirek182 czwartek, 17 lipca 2014, 17:01

przyznam że udało się wyciągnąć inercooler bez ściągania czegokolwiek :) - chwaliłem dzisiaj cały dzień zakup giętkiej przedłużki do kluczy nasadowych :) - dojście nie jest najlepsze i przy jednej śrubie trzeba było płaskim trochę się pomęczyć ale poszło sprawnie. Samochód poskładany, oleju nie wymieniam na razie, zrobię mu szybsza wymianę ale ma przejechane 2,5 Kkm i ... szkoda mi go zmieniać :) Co do samej jazdy odczucia pozytywne ... jakieś rewelacji nie wiadomo jakiej nie widzę ale jest lepiej, to czuć. Jutro troszkę dłuższa traska niż dzisiejsze sprawdzanie wokół komina i sprawdzimy efekty lepiej.
mirek182
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam