nawet forum mnie lekcewazy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: nawet forum mnie lekcewazy

Postprzez Lucass czwartek, 2 grudnia 2010, 10:38

Paliwo...
A kiedy ostatnio tankowałeś?
Bo zimna zima zaczęła się ledwie kilka dni temu, a wcześniej nikt w stacjach zapewne nawet nie myślał o zimowym paliwie...
:)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

..,

Postprzez strzala czwartek, 2 grudnia 2010, 11:34

paliwko bylo brane z orlenu to fakt
na pewno nie chrzczone bo prosto z naftobazy

a co do jakosci to wiadomo jak jest
natomaist wedlug mnie do paliwa moznaby sie doczepicz przy temperaturze minus 15 i niżej
przy minus pięciu czy minus dziesieciu olej obecnie sprzedawany nie powinien tak wplywac na pojazdy

tak gwoli scislosci to od 15 dnia miesiaca rafineria w plocku wypuszcza na rynek juz paliwo zimowe
niekoniecznie o "arktycznych" wlasnosciach ale juz zimwe i na ta pogode powinno byc wystarczajace
wczesniej byl olej przejsciowy ktory tez powinien w tych warunakch dawac rade

kolega mi poradzil service diesla w kutnie
podejmuje ostatnia probe jutro jak uda sie rozgrzac i odpalic zawioze im auto na kila dni i moze cos wymyśla
przyrzekam sobie ze to ostatnia proba
tzn wiem ze to ostatnia proba bo juz nie mam kasy na tą naprawę a na nastepne eksperymenty tym bardziej
Ostatnio edytowano czwartek, 2 grudnia 2010, 11:39 przez strzala, łącznie edytowano 2 razy
strzala
Kangoorzątko
Kangoorzątko

...

Postprzez strzala czwartek, 2 grudnia 2010, 11:38

Coś mi tu śmierdzi!!! Właściciel kangurka od 3-4 lat???? Jak dla mnie to już chyba 3 lub 4 zima! I proszę pisać po polsku bo zajęło mi sporo czasu rozkodowanie treści. Jeżeli ktoś z taką samą dbałością pisze jak i dba o samochód to może faktycznie na rower się przesiąść pora. Chociaż i tam trzeba łańcuch smarować. :D

szanowny kolego ja jestem sfrustrowany bo mam problem z autem
ale dlaczego Ty jestes sfrustrowany?

całe szczescie ze inni uzytkownicy forum odpowiadaja z sensem a nie pluja inwektywami i do tego uwazajac ze są zabawni i ironiczni

co do formy postu to przepraszam wszystkich za poprawnosc jezykowa estetyczna czy jakakaolwiek inna
ale po kilku godzinach grzebania bylem tak zmarzniety ze nawet te dwa przyslowiowe browary nie pomogly zeby rozgrzac palce :(

Kolejny raz Cię ostrzegam, pisz po polsku! Następnego razu nie będzie.../MOD

A ja nie ostrzegam, tylko informuję: Następny tak niechlujnie napisany post spowoduje usunięcie całego wątku.
Nie jest to sprawa zmarzniętych palców, bo wszystkie wpisy wyglądają trak samo. (admin/mod)

Edycja watku. Reszte uprzejmosci prosze wymieniac na PW. /MOD
strzala
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez nowicjusz poniedziałek, 6 grudnia 2010, 17:08

Rozpocząłem tu dyskusję, że mi Autko nie odpala: http://www.klubkangoo.pl/forum/viewtopic.php?f=78&t=8055#p99382
Ale już jest wszystko O.K. Akumulator naładowałem prostownikiem, ale dopiero dzisiaj go włożyłem do kangurka i sprawdziłem czy działa. Akumulator po naładowaniu sprawdzałem u fachowca, który miał jakiś miernik i gruszką naciągał ten kwas. Powiedział, że akumulator jest sprawny w 70 %. No i kangurek po włożeniu akumulatora, normalnie zaskoczył. Więc puki samochód chodzi, pomyślałem, że trzeba pojechać na ten przegląd, bo 12 grudnia się kończy. Po sprawdzeniu okazało się, że wszystko gra, żaróweczka postojowa była spalona, ale już wymieniłem, no i przyczepił się, że tam na ramie, muszę wymienić tą tabliczkę znamionową, co są wszystkie dane samochodu. U mnie jest ona po części zdarta i nic tam nie widać. Niby musiałbym pisać jakieś podanie do Starostwa, aby mi nową wystawili. Może ktoś dokładnie wie, jak to jest z tą tabliczką, czy jest ona obowiązkowa i policja może się do tego przyczepić. Ale podbił mi ten przegląd i 100zł zapłaciłem.
Pozdrawiam Bogusław
Bądź tak miły i miej trochę wyrozumiałości dla "nowicjusza" - każdy kiedyś był na samym początku. Kangoo1.9D 1999 r.
nowicjusz
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez bogdan02 poniedziałek, 6 grudnia 2010, 20:16

Ten diagnosta to jakiś dziwny jest.
Zabrał samochód na rolki, na szarpak, sprawdził ustawienia świateł, sprawdził z kanału luzy przedniego zawieszenia i wycieki z silnika, przypuszczam że nie, ale do tabliczki się przyssał.
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez nowicjusz wtorek, 7 grudnia 2010, 08:44

bogdan02 napisał(a):Ten diagnosta to jakiś dziwny jest.
Zabrał samochód na rolki, na szarpak, sprawdził ustawienia świateł, sprawdził z kanału luzy przedniego zawieszenia i wycieki z silnika, przypuszczam że nie, ale do tabliczki się przyssał.

Chodził z latarką i coś szukał pod klapą , gdzie jest silnik, może jakiś numerów, a i do kanału wlazł i kazał mi pokręcić kierownicą. Wspomniał, że jest malutki luz z lewej strony. Nie wiem co z tą tabliczką znamionową, lepiej może się popytać w tym starostwie , bo jak mam mieć jakieś kłopoty, to lepiej temu zaradzić wcześniej. ;)
Pozdrawiam Bogusław
Bądź tak miły i miej trochę wyrozumiałości dla "nowicjusza" - każdy kiedyś był na samym początku. Kangoo1.9D 1999 r.
nowicjusz
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Szumak wtorek, 7 grudnia 2010, 09:33

Tabliczka jest obowiązkowa, bez tego nie powinni Ci podbić przeglądu.
Idziesz do wydziału komunikacji i składasz wniosek o wystawienie zlecenia na wyrobienie tabliczki zastępczej (zapytaj w informacji o formularz wniosku, pokierują Cię tam nie robiąc problemów).
Ze skierowaniem z WK jedziesz do okręgowej stacji kontroli pojazdów, gdzie wyrabiają tabliczkę znamionową i mocują ją do karoserii. Te najmniejsze punkty kontroli nie mają wystarczających uprawnień z tego co mi mówiono.
Wyrobienie tabliczki wiąże się z dodatkową opłatą, ale nie jest to duży wydatek. Szczegółów dowiesz się w WK lub w stacji kontroli.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez Lucass wtorek, 7 grudnia 2010, 09:56

Od jakiegoś czasu numer silnika nie jest nigdzie wpisywany, tzn do żadnego dokumentu.
Gdy ja rejestrowałem swojego, diagnosta też pytał o tabliczkę. Zrobiłem tak :shock:
Wytłumaczył mi, że powinna być na prawym środkowym słupku w formie naklejki. Zrobiłem tak :shock:
Trochę pomarudził i podbił, bo poza tym samochód był bez zastrzeżeń.
Od tamtej pory jeżdżę do niego co roku i nigdy więcej mnie o tabliczkę nie zapytał.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez Szumak wtorek, 7 grudnia 2010, 10:01

Na tabliczce masz wbity numer nadwozia i model samochodu - jest to oczywista bezedeura ale takie przepisy...
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez nowicjusz wtorek, 7 grudnia 2010, 20:33

Szumak napisał(a):Tabliczka jest obowiązkowa, bez tego nie powinni Ci podbić przeglądu.
Idziesz do wydziału komunikacji i składasz wniosek o wystawienie zlecenia na wyrobienie tabliczki zastępczej (zapytaj w informacji o formularz wniosku, pokierują Cię tam nie robiąc problemów).
Ze skierowaniem z WK jedziesz do okręgowej stacji kontroli pojazdów, gdzie wyrabiają tabliczkę znamionową i mocują ją do karoserii. Te najmniejsze punkty kontroli nie mają wystarczających uprawnień z tego co mi mówiono.
Wyrobienie tabliczki wiąże się z dodatkową opłatą, ale nie jest to duży wydatek. Szczegółów dowiesz się w WK lub w stacji kontroli.

Tak zrobiłem i zapłaciłem 10 zł - oplata skarbowa dla Urzędu Miasta, ale skasowali mnie za prowizję 4zł, to już kasa starostwa zarabia. Jutro mi ją wybije i zamontuje. Prawdopodobnie są jakieś naklejane, ale on takich niema. Będzie mnie to kosztować 36 zł.
Pozdrawiam Bogusław
nowicjusz
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam